Sorø golfklub

Etablering af jordvarme 

CO2 besparelse på 29 Ton årligt

 

Sorø golfklub scorer hole in one med jordvarme

Beslutningen

Sorø Golfklubs klubhus er indrettet i længerne til en ældre landejendom. Bygningerne er utidssvarende isoleret, og det kneb gevaldigt med at holde en fornuftig indetemperatur i de kolde måneder på året. I forbindelse med en større udvidelse og renovering i 2005, hvor der blandt andet blev indrettet restaurant og mødelokaler på førstesalen.

Den tidligere løsning var baseret på et ikke kondenserende oliefyr suppleret med et solvarmeanlæg med akkumuleringstank med el patron til produktion af det varme brugsvand. På grund af den utilstrækkelige isolering af bygningerne og et oliefyr der nu var underdimensioneret grundet udvidelsen, kneb det med at holde en fornuftig rumtemperatur, ikke mindst i restauranten og mødelokalerne på førstesalen, som ofte bliver brugt til arrangementer i vintermånederne. 

”Vi fryser om vinteren og vi bruger alt for mange penge på varme. skaf os noget mere varme og en lavere varmeudgift.” Sådan lød opgavebeskrivelsen i efteråret 2012

 

 Løsningen

Beslutningen gav anledning til at overveje enten en varmepumpe eller et nyt og større oliefyr eller eventuelt et træpillefyr, men hverken anlægs- eller driftsøkonomi kunne hamle op med nye, effektive jordvarmepumper, og træpillefyr ville kræve en “varmemester” der skulle passe fyret og dermed en driftomkostning yderligere. I samråd med vores kunde og i samarbejde med vores leverandør Gastec-Energi A/S valgte vi en løsning baseret på en IDM Terra SW 45 BA jordvarmepumpe (45 kW ydelse), tilsluttet en IDM 1000 liters buffertank.

IDM er en østrigsk producent af varmepumper og andre alternative energisystemer. Producenten er en af Europas største med mange års erfaring i varmepumper.

Til løsningen for Sorø Golfklub er der brugt i alt 2100 meter jordvarmeslanger, nedgravet i 90 cm dybde. Af praktiske grunde besluttede man sig for at placere jordvarmeslangerne i klubbens fire hullers par-tre bane. Arbejdet startede i december 2012, men allerede i påsken 2013 kunne banen igen benyttes.

Dimensioneringen af jordvarmeanlægget er lavet i et tæt samarbejde imellem, A/S Poul Larsen og Gastech-Energi. A/S Poul Larsen har etableret det samlede jordvarmeanlægget med installation og gravearbejde i totalentreprise. Efterfølgende valgte golfklubben at tegne en 15-års Total Tryghed serviceaftale med vores samarbejdspartner Gastech-Energi, således at man var sikret imod uforudsete reparationer de næste 15 år. Som et element i aftalen supporteres den daglige drift af anlægget via en internetforbindelse direkte fra Gastech-Energis kontor i Brøndby.

 

“Jeg kan kun sige godt om den valgte løsning.Det har bare været perfekt for os”

“Gastech-Energis teknikere engagerede sig sammen med medarbejderne fra A/S Poul Larsen meget i at sikre, at vi fik den helt optimale varmeløsning”, fortæller Sorø Golfklubs chef-greenkeeper Carl Erik Petersen der står for den daglige drift af anlægget.

“Samarbejdet har fungeret fantastisk godt – og gør det fortsat via den Internet-opkobling til anlægget, som Gastech-Energi har fra deres Brøndby kontor. Jeg kan kun sige godt om den valgte løsning. Det har bare været perfekt for os”, slutter Carl Erik Petersen.

 

Fakta

  • Udført 2012
  • Pris 312.000,-
  • 2,1 km jordvarmerør
  • Bedre varmekomfort
  • IDM Terra max 45
  • IDM 2000 L akkumuleringstank

Forbrug og økonomi

Trods det øgede forbrug til at holde bygningerne opvarmet til et acceptabelt komfortniveau, er Sorø Golfklubs årlige udgift til varme alligevel reduceret med næsten 50%. Med den tidligere løsning lå olieforbruget på mindst 10.000 liter – vel at mærke med en uacceptabel varmekomfort. Det svarer til en varmeregning på ca. 115.000 kr. Med jordvarmeanlægget forbruges der godt 33.000 kWh årligt, svarende til en udgift på ca. 52.000 kr. med de nuværende El priser og nedsat El afgift indført i 2015.

Med den forøgede energimængde, som varmepumpen i dag leverer for at opretholde den ønskede komforttemperatur overalt i klubhuset, kan man beregne, at et nyt, tilstrækkelig stort kondenserende oliefyr skulle bruge mindst 12.000 liter olie om året. Det betyder at løsningen med varmepumpen sparer klubben for ca. 50 % i forhold til hvad udgiften til opvarmning ellers ville have været.

Har du spørgsmål til projektet er du velkommen til at kontakte mig.

Henning Ljungkvist

Henning Ljungkvist

Afdelingsleder VVS

Direkte: Lok: 530
Mobil: 27790690

Vores erfaring - din tryghed

“i mere end 70 år har vi hjulpet vores kunder til de

bedste løsninger, vi har altid været kendt for høj

faglighed og en vilje til at følge med tiden.”

 

Ole Larsen

Indehaver

A/S Poul Larsen er en stærk samarbejdspartner og vi udfører alt inden for EL og VVS på hele sjælland.

Kontakt os i dag på 5780 9081 eller skriv til os på [email protected] og vi kontakter dig hurtigst muligt - vi ser frem til at høre fra dig!

Kontakt os

1 + 11 =

Boliger

Se et udvalg af vores referencer indenfor boligbyggeri

Industri

Se et udvalg af vores referencer indenfor industri 

Erhverv

Se et udvalg af vores referencer indenfor erhvervs- og kontor byggeri

Skoler

Se et udvalg af vores referencer indenfor skole byggeri

Energi-optimering

Se et udvalg af vores referencer indenfor energioptimering

Special opgaver

Se et udvalg af vores referencer indenfor specialopgaver